Det kalder på handling fra både politikere og investorer. Netop den grønne omstilling er en dagsorden, som PKA aktivt arbejder for at bidrage til. Med Paris-aftalen og FN’s verdensmål er rammen sat for overgangen til en mere bæredygtig økonomi. Nu er tiden kommet til at tage de næste skridt.
PKA og pensionssektoren tager ansvar
At komme i mål med den grønne omstilling kræver enorme investeringer. Det er ikke en opgave statskasserne kan løfte alene. Her må private investorer også byde ind.
Derfor lancerede PKA sammen med regeringen og resten af den danske pensionssektor en ambitiøs plan om at investere samlet 350 mia. kr. i grønne projekter frem mod 2030 på FN’s klimatopmøde i New York i september.
Det danske initiativ skabte stor opmærksomhed i udlandet. I samarbejde med flere internationale organisationer, arbejder PKA på at få udbredt initiativet til resten af verden, så milliarder af private midler kan blive allokeret til den grønne omstilling.
Flere grønne investeringer
PKA er allerede godt på vej selv. Alt i alt har pensionskasserne investeret samlet 28 mia. kr. i klimarelaterede projekter, og investeringerne i blandt andet vind- og solenergi bidrager til at levere grøn strøm til mere end 3,3 mio. husstande.
Pensionskasserne investerede i 2019 over en halv milliard i etableringen af en ny vindmøllepark i USA’s næststørste stat, Texas. Og pensionskasserne var med til at sætte fart på den grønne omstilling i Holland ved at investere samlet 2,5 mia. kr. i grønne statsobligationer. Her skal pengene blandt andet bruges til mere vedvarende energi, klimavenlig transport og klimatilpasningsprojekter.
For femte år i træk lå PKA øverst i WWF Verdensnaturfondens kåring af de mest klimavenlige pensionsselskaber.
Aktivt ejerskab presser selskaber til forandring
Udover at investere grønt, går PKA i kritisk dialog med selskaber, som handler på kant med pensionskassernes politikker og retningslinjer, eller hvis forretningsmodel er truet af de forandringer, klimakrisen bringer med sig.
Gennem initiativet Climate Action 100+ lægger PKA pres på verdens største CO2-udledere til at fremlægge planer for at komme på linje med Paris-aftalens målsætninger. Det sker i samarbejde med mere end 450 andre investorer, der samlet forvalter mere end 268.000 mia. kroner.
Det har i 2019 fået energigiganten Shell til at tage flere skridt for at imødekomme investorernes bekymringer. Blandt andet ved at sætte konkrete mål for reduktion af drivhusgasudledning. Modsat har det amerikanske energiselskab ExxonMobil ikke været villige til at gå i dialog med investorerne. Derfor har PKA i 2019 ekskluderet selskabet.
Dialogen med selskaber igennem det fælles investorinitiativ Climate Action 100+ fortsætter til 2022. Til den tid vil PKA gennemgå alle de involverede selskabers forretningsplaner for, hvordan de i deres forretning vil efterleve målene i Paris-aftalen. Hvis det ikke er tilfældet, vil de blive ekskluderet.
I de to seneste år har PKA desuden sat fokus på transportsektoren. PKA har kortlagt de største bilselskabers planer for omstilling til Paris-aftalen, og PKA er gået i dialog med selskaberne om, hvordan de kan omstille deres produktion til mere klimavenlige typer af biler.
På baggrund af den dialog har PKA ekskluderet et bilselskab, og er gået i kritisk dialog med yderligere fem selskaber, der er sat på observationslisten.